marts 22

Steinhauers glasnegativer 1922-54

Johannes og Betty Steinhauers billeder.

Johannes Steinhauer f. 1902 og Betty f. Rasmussen f. 1906 blev gift i 1928. De boede på Amager, senest i Blekingegade. De havde fra cirka 1938 et sommerhus "Six" i Smidstrup ved Gilleleje. Johannes arbejdede som smed/metalarbejder og Betty var assistent ved Dansk Spareselskab (dem med spareurene)

Johannes arbejdsliv.

Johannes arbejdede som helt ung ansat hos Burmeister & Wain. Der er ikke gemt billeder derfra. Den tyske flyfabrikant Rohrbach Metal Aeroplan måtte ikke bygge krigsfly i Tyskland på grund af Versaillestraktaten. Derfor oprettede de en filial på Amager i 1922. Johannes var ansat et par år fra cirka 1926 til fabrikken lukkede i 1928. Der er gemt mange unikke billeder fra produktionen og fra Johannes besøg i Tyrkiet i forbindelse med salg af fly. Læs den spændende historie HER.

Flyvestævner ved Kastrup

Familien Steinhauer deltog i flere flyvestævner ved Kastrup. Det har været en stor oplevelse i en tid hvor flyvning endnu ikke var så almindelig.

Christianshavns kvindefængsel

I 1928 begyndte man at nedrive det gamle Tugt- og forbedringshus i Torvegade, bedre kendt som Christianshavns kvindefængsel. Johannes var som vvs-mand med til at afmontere brugbare bygningsdele inden nedrivningen. Han tog en række unikke billeder indefra fængslet, lige inden nedrivningen. Se dem og andre billeder fra Christianshavn HER.

Fester i hjemmet - Hvor der er husrum er der hjerterum..

Hos Betty og Johannes kunne man altid finde en lejlighed til at feste. Uanset om det var Bettys eller Johannes kolleger, venner eller familien der var på besøg. Og selv om lejligheden i Blekingegade var ret lille, så fandt man alligevel altid plads at feste.

Steinhauer og fagbevægelsen.

Johannes far Carl Steinhauer f. 1870 var cigarmager hos Horwitz og Kattentid i København. På samme tid var den tre år yngre Thorvald Stauning ansat som cigarsorterer i samme firma. Det vides ikke om Steinhauer kendte Stauning personligt, men blandt billederne findes der et par med Stauning. Der er desuden billeder fra et Socialdemokratisk stævne ved Kastrup Fort cirka år 1928.

Redaktør Marinus Kristensens bisættelse, august 1928

Marinus Kristensen, f. 1891 var en fantastisk taler og agitator, og kom tidligt ind i Socialdemokratiet. Hans gode evner som skribent gjorde ham til Borgbjergs efterfølger på posten som redaktør af Socialdemokraten.

Han dør, kun 37 år gammel den 31. juli 1928 og blev bisat fra Idrætshuset. En lang række fremtrædende personer indenfor fagbevægelsen holdt taler, der i blandt Stauning, Borgbjerg og Hartvig Frisch.

Marinus Kristensens virke er godt beskrevet i mange skriftlige kilder. Jeg nøjes derfor med at bringe de billeder som Johannes Steinhauer f. 1902 tog af følget på vej fra Idrætshuset til Bispebjerg krematorium.

Jeppe Aakjærs ligtog i København.

Jeppe Aakjær var en folkekær forfatter og samfundsrevser, der holdt mange blændende gode taler. Da han døde som 64-årig i april 1930, var der derfor mange der ville følge hans sidste færd. Hans kiste blev sejlet med skib til København, hvor den ankom 26. april om morgenen.

Kl 15 om eftermiddagen samledes 2000 mennesker ved Idrætshuset på Østerbro hvor der var taler af mange kendte personligheder. Efter talerne bevægede ligtoget sig via Fælledparken til Bispebjerg Krematorium.

Betty og Johannes Steinhauer deltog i ligtoget og tog disse billeder fra begivenheden.

Hjemmet i Blekingegade.

Betty og Johannes boede i mange år i en lejlighed i Blekingegade på Amager. Møblementet var det klassiske for den tid, med dybe store lænestole og store malerier med motiver fra København.

Parret har også værdsat musik for vi ser allerede i 1929 at der er anskaffet en ret stor radiomodtager. Senere kommer der også nyere modeller af radioer til.

Motorcyklerne og ferieturene i Danmark.

Betty og Johannes skaffede sig en motorcykel i cirka 1934. Det var det engelske mærke Ariel de foretrak. De købte bil i 1938 i forbindelse med deres køb af sommerhus i Smidstrup, men mere om det senere..

Du kan se billeder fra de byer parret besøgte herunder. De fleste er fra Jyllandsturen i 1937. De besøgte:

Haderslev, Sønderborg, Aalborg, med flere. De kommer til senere.

Steinhauers billeder starter med scanningsnummer 80.

Steinhauers fantastiske billeder fra København og omegn.

Betty og Johannes var flittige til at tage billeder fra København som den så ud i 1924-1940.

Steinhauers billeder starter med scanningsnummer 80.

Christianshavn

Jeg vil især fremhæve billederne fra Christianshavn med de unikke motiver fra kort før udvidelsen af Torvegade. Steinhauer var med til at afmontere brugbare bygningsdele fra Kvindefængslet inden det blev revet ned. Du kan se dem HER:

København inden- og udenfor voldene.Se billeder fra postnummer 1000-1099,

 Kongens Nytorv, Nyhavn, m.fl.  HERSe billeder fra postnummer 1100-1199,

Østergade, Botanisk Have, m.fl. HERSe billeder fra postnummer 1200-1299,

Højbro Plads, Gammel Strand, Fisketorvet m.fl. HERSe billeder fra postnummer 1300-1399,

Søtorvet, Nørre Voldgade m.fl. HERSe billeder fra postnummer 1500-1599,

Københavns Rådhus, Rådhuspladsen m.fl. HER


Se billeder fra postnummer 1600-1699,

Tivoli, Jernbanegade, m.fl. HERSe billeder fra postnummer 2100-2199,

Østerbro HER


Se billeder fra postnummer 2300-2399,

København S - Amager HERSe billeder fra postnummer 2400-2499,

København NV HER

Johannes og Bettys biler.

Efter en lang periode med dejlige ferieture på Ariel-motorcyklen, ser det ud til at Betty og Johannes anskaffer sig en ny Ford Junior årgang 1938. Det sker muligvis for at de kunne tage til det nye sommerhus på Timannevej 5i Smidstrup ved Gilleleje. Betty tager også kørekort i 1938. Forden udskiftes cirka år 1952 med en ny Ford Taunus 12M. Johannes bygger en fin garage ved sommerhuset "Six".

De ukendte billeder.

Blandt Steinhauers hundredvis af glaspladenegativer er der nogle få som jeg ikke har fået identificeret. Hvis du ved hvorfra billederne er, så hører jeg gerne fra dig.

Til sidst:

Betty og Johannes køber i 1938 eller kort derefter det nyopførte sommerhus "Six" på Timannevej 5 i Smidstrup ved Gilleleje. De har sommerhuset i mange og, og det er det sidste der er billeder fra. Se dem HER.


Tags

Steinhauer


Dette vil måske også interessere dig ...

3490 Kvistgård

3490 Kvistgård

3360 Liseleje

3360 Liseleje
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}